Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Peer Raben - Interview
Score 129, 09 12 2005PEER RABEN: Interview - Verschenen in Score 129, december 2003

Ook aanwezig in Gent was de Duitse componist Peer Raben (63 jaar). Hij mocht een van de prijzen uitreiken. Hij was acteur, regisseur en werd daarna componist en arrangeur. Eind jaren ‘60 ging hij zich toeleggen op film. In 1969 maakte hij zijn debuut als componist voor een film van regisseur Rainer Werner Fassbinder. “We maakten 70 films samen”, vertelt hij vol trots. Kenners kennen hem ook van de 14-delige tv-serie Berlin Alexanderplatz uit 1980. “Eigenlijk wilde de regisseur elke dag een nieuwe film maken. Er was amper geld voor, dat interesseerde hem niet. En was de ene film af, dan begon hij de volgende dag aan een andere. Hij beklemtoonde daarbij de emoties die hij wilde opwekken en weergeven. Dan begon ik met mijn eigen muzikale verhaal. Dat viel vaak niet samen met de gedachten van Fassbinder. Ik nam met mijn muziek vaak het tegenovergestelde standpunt in”, aldus Raben.

Wie een goed idee wil hebben van Peer Rabens stijl en tevens een van zijn beste werken, moet luisteren naar de muziek van Berlin Alexanderplatz. Raben: “Ik heb daarvoor veertien uur muziek gemaakt en dan moet je die film ook nog spannend houden. Ik heb de klus geklaard door me als een wandelaar op te stellen die een lange weg moet afleggen. Wie daaraan begint, heeft rustpunten nodig. Ik heb mijn muzikale laan dus met herkenbare bomen afgezoomd. Herkenningspunten geven rust en zin om opnieuw verder te stappen.” In tegenstelling tot vele van zijn collega’s maakt Peer Raben geen gebruik van de computer wanneer hij componeert. “Ik schrijf levende muziek die alleen maar op instrumenten kan worden vertolkt. Ik hoor wat ik schrijf”, zegt Raben. Fassbinders dood was voor hem een groot verlies. Daarna maakte hij nog maar weinig films. Die Schaukel van regisseur Percy Adlon was voorlopig zijn laatste.

In 1992 kreeg hij een beroerte. Hij is voor een deel verland, zit in een rolstoel en het spreken valt hem zwaar. Maar geestelijk is hij ongebroken. Componeren doet hij nog steeds; het is een manier van overleven geworden. Film is er niet meer, maar daarentegen heeft hij het drukker dan ooit tevoren. Hij maakt veel muziek voor theater en ballet, samen met de bekende theaterregisseur Peter Zadek. Hij is nu bezig met een kameropera. Twee andere opera’s staan op stapel. Wie meer wil weten over deze componist leze Moving Music, het boek dat verscheen ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van het filmfestival (zie elders in dit nummer).

JW
Gerelateerde links
 Startpagina

Score 129
Andere artikelen:
Nicola Piovani - Concertverslag
Hooverphonic - Concertverslag
Maurice Jarre - Interview
Peer Raben - Interview
Raymond van het Groenewoud - In concert
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy