Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Rogier van Otterloo - Hommageconcert
Score 162, 14 07 2011HOMMAGE AAN ROGIER VAN OTTERLOO

Maandag 19 maart 1973, Tienhoven, 20.00 uur

Een interview met Rogier van Otterloo, 31 jaar, componist, arrangeur. Over de muziek voor de Paul Verhoeven-film Turks fruit. Over zijn enthousiasme dat-ie benaderd werd de muziek voor deze film te maken, de manier waarop hij de muziek componeerde, de samenwerking met Jean Toots Thielemans, het maken van de lp-soundtrack, de samenwerking met Verhoeven, de gecomponeerde thema’s en zijn liefde voor andere componisten. Een gesprek van ruim een uur waarbij hij zijn verbazing uitsprak dat er iemand was die geïnteresseerd was in zijn werk als filmcomponist (lees Score, nummer 7, lente 1973).

Donderdag 10 maart 2011, Utrecht, Muziektheater Vredenburg, 20.15 uur

38 jaar later. Het Metropole Orkest eert Rogier van Otterloo in een éénmalig concert voor Omroep Max. Hommage Rogier van Otterloo heet het programma officieel. Het orkest staat onder leiding van Arjan Tien. Een volle zaal met vooral 50+-ers, fans van de veel te vroeg overleden componist. Van Otterloo heeft als geen ander zijn stempel gedrukt op de lichte muziek van de jaren ´70 en ´80. Als arrangeur, dirigent en componist van talloze platen, tv-programma’s en acht jaar lang als chef-dirigent van het Metropole Orkest. En dan deze avond.

Edwin Rutten praat de achttien muziekstukken aan elkaar. Rutten, ooit bij Van Otterloo in de klas gezeten, zingt heel jazzy zijn eerste productie met de componist, Swingin´ Swayers, daterend uit 1961. Gerard Cox zingt enkele hits waarvoor Van Otterloo de muziek arrangeerde. En natuurlijk komt Thijs van Leer langs met zijn befaamde Rondo van de lp Introspection uit 1972. De toeschouwers en kijkers worden aangenaam verrast door een optreden van Rita Reys (86!) die heel subtiel en nog heel zuiver One Less Bell to Answer zingt. Pianist Louis van Dijk komt ook opdraven en speelt The Final Question. Ook het optreden van de voormalige concertmeester van het Orkest, Ernö Olah, is onvergetelijk als hij het laatste arrangement van Van Otterloo (foto) voor het Metropole Orkest, Nature Boy, heel emotioneel weet te vertolken op zijn viool. Het Metropole Orkest voert diverse andere composities van Van Otterloo uit. Le Mistral, München ‘74, On the Move (van zijn tweede solo-lp uit 1976), Sweet Lorraine (jazzalbum uit 1978), Exercises in fast tempo en Van Otterloo’s arrangement van Wij zullen doorgaan: Go on Forever.

En natuurlijk ontbrak filmmuziek niet. Jean Toots Thielemans (88!) speelde virtuoos op zijn mondharmonica Dat mistige rooie beest en Rosa Turbinata uit de film Turks fruit (1973), we hoorden het thema van Op hoop van zegen (1986), Help! De dokter verzuipt (1974) en ook twee thema’s uit Soldaat van Oranje (1977) ontbraken niet. 

Wat een avond, wat een herinneringen passeren de revue als je dit muzikaal spektakel aanschouwt. Een waar muzikaal eerbetoon aan Rogier van Otterloo, op 46-jarige leeftijd in 1988 veel te vroeg overleden. Van Otterloo, al die jaren een warme plek in mijn hart. Mede door dat interview in 1973, in Tienhoven, midden in de Loosdrechtse Plassen. “Hoe lang deed je over het componeren van het hoofdthema van Turks fruit?” was een van mijn vragen destijds. Zijn antwoord: “Nog geen vijf minuten. Zo’n thema heb ik in mijn hoofd. Het is er binnen vijf minuten of komt helemaal niet. Begrijp je?”

JW


In 2003 verscheen een cd met het verzamelde werk van Rogier van Otterloo. Op drie schijfjes passeren zijn hoofdwerken de revue waaronder één cd met louter filmmuziek. Deze speciale cd-uitgave verscheen op het Sony-label (Sony Music Media 5139192) en is onder meer verkrijgbaar bij bol.com.


Gerelateerde links
 Startpagina

Score 162
Andere artikelen:
Cd-recensies
Boekbespreking - Verhalen uit de oude doos
Christopher Lennertz - Miniportret
Rogier van Otterloo - Hommageconcert
Philip Miller - Interview
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy