Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
50 jaar soundtracks van Morricone
Score 163, 29 10 201150 JAAR SOUNDTRACKS VAN ENNIO MORRICONE


Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de eerste soundtrack van Ennio Morricone verscheen, te weten Il federale. Reden om even stil te staan bij deze bijzondere soundtrack die in Italië op een ep (extended play) verscheen. Dit is een grammofoonplaat ter grote van een singletje, maar met meer dan twee tracks. De ep is een kruising tussen een lp en een single, destijds bedacht als een goedkope variant voor de lp. In Italië zijn er eind jaren ī50, begin jaren ī60 enkele verschenen op het RCA Italiana label. Ze hebben een hoge verzamelaarswaarde, mits in goede staat (hoes en vinyl). Hier volgen enkele besprekingen van Italiaanse epīs uit de serie RCA Italiana:

IL FEDERALE
RCA Italiana EPA 30-477
9 tracks

De eerste film waar Ennio Morricone de muziek voor schreef was Il federale van regisseur Luciano Salce. Het is een komedie over het Italië ten tijde van het fascisme in 1944. Morricone schreef er onder andere enkele marsjes voor en zijn stijl is al een beetje herkenbaar, al moet deze nog verder ontwikkeld worden. Zijn naam was nog onbekend en het epītje werd daarom ook in beperkte oplage geperst. Het is tegenwoordig het meest gewilde schijfje van Morricone. En de prijzen zijn soms tegen het absurde aan. Er is sinds 2006 een complete score van deze film op cd verschenen, dus de muziek is al een stuk voordeliger te verkrijgen. Maar deze eerste persing doet bij de fanatieke verzamelaars het hart sneller slaan.

HIROSHIMA MON AMOUR
RCA Italiana EPA 30-346
3 tracks

Dit drama van Alain Resnais verscheen in 1959 en begint op dit epītje met een wals van ongeveer twee minuten; er staat hier geen speelduur bij de tracks. De wals is van Georges Delerue en wellicht één der zeldzaamste tracks op vinyl van de Franse componist omdat deze wals verder niet op andere geluidsdragers voorkomt. Track 2 en 3 vormen een suite die op kant 1 begint en op kant 2 verder gaat. Deze muziek is van Giovanni Fusco. Een kleine orkestbezetting met veel solopartijen vormen een aaneenschakeling van diverse themaīs die de sfeer van de film prima weergeven. Zelfs als je de film niet kent, kun je met het beluisteren van deze muziek een goede indruk krijgen. Het geheel is muzikaal gedateerd, en doet me denken aan oude scores van Nino Rota.

LīARPA BIRMANA
RCA Italiana EPA 30-264
6 tracks, 13:53

Akira Ifukube is een Japanse componist die we vooral kennen van de Godzilla-films. Ook hier hebben we het weer over een zeldzaam exemplaar. Het hoofdthema voor deze film uit 1956 is in mineur, gevolgd door track 2 en 3 met (hoe kan het ook anders) een harp en een koor van Tibetaanse monniken. Op kant 2 gaat de muziek verder met een thema voor solo harp, gevolgd door een rustig tema della pietā dat westers aandoet maar erg rustig is. De finale sluit deze rustige score ook rustig af.

LīUOMO DI PAGLIA
RCA Italiana EPA 30-265
5 tracks, 12:25

Carlo Rustichelli en regisseur Pietro Germi zijn net zoīn begrip als Fellini-Rota. Rustichelli schreef voor dit drama uit 1958 muziek in een typische eigen stijl die altijd goed in het gehoor ligt en ook op de meeste verzamelalbums terug te vinden is. Het orkest wordt gedirigeerd door Franco Ferrara. Deze epītjes hebben altijd de originele scores, en geen later ingespeelde versies zoals bij de lpīs vaak voorkwam.

LīAVVENTURA
RCA Italiana EPA 30-369
5 tracks

Voor deze klassieker van Michelangelo Antonioni uit 1960 schreef Giovanni Fusco naast wat pakkende themaīs ook stukken muziek die tegen het atonale aanliggen, maar die toch niet onplezierig zijn om naar te luisteren. De filmmuziek is er immers om de film te dienen, niet om als plaat uitgebracht te worden. Dit was het begin van de periode waarin soundtracks commercieel uitgebracht werden. De epītjes waren alles wat er was. Er was ook nog geen video of dvd, om over downloads maar te zwijgen. 

SOPHIA LOREN CANTA SīAGAPO
RCA Italiana A72V 0117
4 tracks

Op deze ep uit 1957 staan vier liedjes die worden gezongen door Sophia Loren, begeleid door het orkest van Armando Trovajoli. Het eerste nummer is S’Agapo uit de film Il ragazzo sul delfino (Boy on a Dolphin). In deze film speelt Loren zelf een hoofdrol. De muziek in deze film is van Hugo Friedhofer. Het tweede nummer heet Che mīeīmparato a fa. Dit is niet uit een film maar Armando Trovajoli schreef de muziek. Op de andere kant staat Mambo bacan uit de film La donna del fiume waarvan recentelijk een cd is verschenen in Italië met de score door Angelo Francesco Lavagnino (zie pagina 17). Ook hier speelt Loren weer een hoofdrol. I Wanna A Guy is het laatste liedje, niet uit een film, maar destijds wel een hit in Italië. 

ST

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 163
Andere artikelen:
Cd-recensies
Boekbespreking - Filmmuziek door een filosofisch oor
50 jaar soundtracks van Morricone
Filmmuziekfestival Kraków - Verslag
StreamingSoundtracks - Portret
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


Đ 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy