Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Score 40 jaar!
Score 164, 17 01 2012SCORE 40 JAAR!!


September 1971 – september 2011. 40 jaar. Score bestaat 40 jaar. Het e-zine van nu werd in 1971 geboren. Alleen heette het blad, toen 8 pagina’s dik, gedrukt met een vloeistof-duplica-tor (dat waren nog eens tijden!), nog geen Score, maar was het een uitgave van The Max Steiner Music Society. Dat was in die tijd een Amerikaanse fanclub van componist Max Steiner, opgericht door Albert K. Bender. Delftenaar Cornelis Eyk werd officieel aangesteld als Nederlandse vertegenwoordiger. Ondergetekende (foto) werd in 1971 zijn “assistent”.

Geen wonder ook dat het eerste nummer (uitgave herfst 1971) geheel gewijd was aan Steiner. Natuurlijk een artikel over de componist Max Steiner, een overzicht van zijn gewonnen prijzen, een artikel over Gone With the Wind, zijn beroemdste film, wat leuke adressen, en de wijze waarop muziek van Steiner te krijgen was. Als u, geachte lezer, niet weet wie Max Steiner is, ga naar internet en even googlen. Toen konden we dat niet. Dus even in het kort: Max Steiner behoorde tot de topcomponisten van vóór de oorlog. Hij maakte de muziek voor 312 speelfilms. Oscars kreeg hij voor The Informer (1935), Now, Voyager (1942) en Since You Went Away (1944). Andere beroemde films van hem waren The Lost Patrol (1934), Gone With The Wind (1939), Casablanca (1942), Johnny Belinda (1948) en The Caine Mutiny (1954).

In dit eerste nummer ook een eerste advertentie van een platenzaak, destijds Soundtrack at the Arts Theatre Club, in Londen. Op deze wijze werden lezers geïnformeerd om in het buitenland bij betrouwbare adressen soundtrack-lp’s te kopen. Ben-Hur voor 1,95. En Gone With the Wind voor de-zelfde prijs. The Wild Bunch was er voor 2,29. Zulu van John Barry voor 2,10. The Big Country van Jerome Moross kostte slechts 1,10. The Vikings van Mario Nascimbene voor 3,15 was dan wel aardig duur. En dat allemaal in Engelse ponden. Goed te weten dat een pond toen in 1971 ongeveer 8,50 was, in Nederlandse guldens wel te verstaan. Lp-prijzen dus tussen de 17 en 25 Nederlandse guldens, weet u het nog? En dat was een van de doelstellingen van dit eerste nummer: lezers informeren over filmmuziek, componisten en de verkrijgbaarheid van soundtracks.

In december 1971 verscheen het tweede nummer van de “newsletter” van The Max Steiner Music Society. Gelijktijdig met het nieuws dat componist Max Steiner was overleden. In datzelfde nummer nieuws van pas verschenen soundtracks, albums die verwacht werden, een artikel over Miklós Rózsa, een tijdgenoot van Steiner, nieuwtjes, de aankondiging van een filmbeurs in Hoogeveen en reacties op het eerste nummer. Max Steiner werd op 30 december 1971 begraven. Tijdens de rouwdienst speelde een orgel het Tara’s Theme uit de film Gone With the Wind. Collega-componisten David Raksin en Elmer Bernstein waren enkele van de sprekers. ’t Is maar dat u het weet …….

Inmiddels zijn we 40 jaar verder. Score is er nog steeds. Bij het 20ste nummer (1976) veranderde de redactie de naam in Score. Sinds december 2007 hield Score als papieren versie op te bestaan en werd e-zine, onder de bezielende leiding van hoofdredacteur Paul Stevelmans. En daarmee is Score nog steeds het oudste blad op het gebied van filmmuziek. En in al die 40 jaar is de doelstelling niet veranderd: lezers informeren over filmmuziek in de meest brede zin van het woord en geïnteresseerden helpen en adviseren bij hun zoektocht naar filmsoundtracks. Ik ben er trots op die 40 jaren te hebben beleefd.

Julius Wolthuis
Redacteur Score

Gerelateerde links
 Startpagina

Score 164
Andere artikelen:
Cd-recensies
Boekbespreking - Muziek en geluid
Fimucité - Verslag
Lilian Hak - Interview
Score 40 jaar!
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy