Website
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
  Albums  
  Tracks  
Fimucité - Verslag
Score 164, 17 01 2012Fimucité: Zon, zee en filmmuziek

Als medewerker van het filmmuziek-radiostation http://www.streamingsoundtracks.com ben ik in Kraków (zie de vorige Score) in contact gekomen met de directeur en huisdirigent Diego Navarro van het filmmuziekfestival op Tenerife getiteld Fimucité (http://www.fimucite.com). Mijn StreamingSoundtracks-collega Ad de Nijs wilde wel naar dit festival. Ikzelf had ook nog geen vakantieplannen en heb daarom besloten om dit festival te bezoeken.
 
Festival en locatie
Fimucité is een vijfdaags festival dat volledig in het teken van filmmuziek staat. Het festival wordt in juli gehouden op het Canarische eiland Tenerife in de hoofdstad Santa Cruz. Het eiland is bij de meeste mensen wel bekend als een vakantie-eiland. Er zijn veel badplaatsen te vinden. Hierdoor is het niet lastig om een vlucht te vinden naar dit eiland. Santa Cruz is echter geen badplaats. Het is gewoon een Spaanse stad. Het is een gezellige stad met heel veel terrasjes en restaurantjes. Voor ons was dit een prachtige manier om vakantie te vieren. We verbleven wel in een hotel met een zwembad. Er is verder goed openbaar vervoer en er zijn zeer goedkope taxi’s. Tot slot heeft Santa Cruz een fantastisch futuristisch concertgebouw genaamd ‘Auditorio de Tenerife’ waar de grote weekendconcerten gehouden werden.

De concerten

Het festival begon op een woensdag. Helaas door problemen met onze vlucht hebben we dit concert moeten missen. Het werd gehouden in een concertzaal van een 
universiteit en gespeeld door het orkest van deze school. Het was een soort van ‘best of’-concert met bekende filmmuziekwerken zoals Back to the Future, Schindler’s List en The Incredibles.

Het tweede concert was een optreden van de componist Stephen Warbeck en zijn zevenkoppige band. Deze bestond onder andere uit klarinet, cello, marimba, drums en gitaar. Zelf speelde Stephen piano en accordeon. Het lukte de groep om nummers waar een volledig symfonieorkest voor nodig is goed neer te zetten. Het was een mooi intiem concert met werken zoals Proof, The Other Man en There Be Dragons. De sfeer werd versterkt door de authentieke concertzaal in de voorstad La Laguna waar het optreden gehouden werd. 

Het derde concert was weer in een mooie authentieke concertzaal, ditmaal in Santa Cruz zelf. Deze avond stond in het teken van componisten van Spaanse films. De componisten waren: Roque Baños, Pascal Gaigne en Arnau Bataller. Ook werden er prijzen uitgedeeld aan componisten en mensen in de filmmuziekwereld. Het concert van deze avond werd uitgevoerd door leerlingen van het conservatorium van Santa Cruz die ons een mooie avond voorschotelden met filmmuziek waar ikzelf nooit van had gehoord. Als toetje speelde de solocellist van Stephen Warbeck’s band een suite uit There Be Dragons

Het vrijdagavondconcert was het eerste concert in het Audiotorio. Diego Navarro dirigeerde het orkest van Tenerife tesamen met het filmkoor van Tenerife. Die avond werden er werken gespeeld van twee componisten namelijke van onze vriend van StreamingSoundtracks, Shigeru Umebayashi en van Patrick Doyle. Van Umebayashi kregen we onder andere House of Flying Daggers, Curse of the Golden Flower en 2046 te horen. Van Patrick Doyle konden wij luisteren naar Much Ado About Nothing, Harry Potter, de wereldpremière van Thor en Henry V.

Het slotconcert op de zaterdag werd met dezelfde musici en dirigent gedaan. Wederom in het mooie concertgebouw ‘Auditorio’. De concerten stonden in het teken van twee iconen in de filmmuziekgeschiedenis: Bernard Herrmann en John Barry. Voor de pauze werden er werken uitgevoerd van Bernard Herrmann zoals The 7th Voyage of Sinbad, Jason and The Argonauts en The Day The Earth Stood Still. Van John Barry konden wij genieten van James Bond-thema’s met een zangeres, Born Free en The Lion in Winter.

Conclusie

Ad en ik hebben een goede tijd beleeft tijdens dit festival. We hebben veel goede muziek gehoord: oude bekenden evenals nieuwe werken waar we nooit van hadden gehoord. Helaas werden sommige werken wat vlak uitgevoerd. We misten af en toe de emotie die wij gewend zijn van prachtige filmmuziek. Een nadeel van dit festival is de locatie. Dit eiland ligt ver van alles wat met filmmuziek te maken heeft. Je ziet dit op het festival terug. Het festival is voor de eilandbewoners en de muzikanten komen ook uit de buurt. Het grote voordeel voor ons is dat de gastcomponisten hierdoor rustig door het publiek konden lopen. Wat voor ons een goede gelegenheid was om een praatje met ze te maken. Voor StreamingSoundtracks hebben we goede zaken kunnen doen. Volgend jaar zullen wij weer met een groep het festival bezoeken. Al met al was het een goede vakantie met, zoals de titel al zei: zon, zee en filmmuziek.


 

 

 

 

 

 

 

 

 
Anton Smit


Gerelateerde links
 Startpagina

Score 164
Andere artikelen:
Cd-recensies
Boekbespreking - Muziek en geluid
Fimucité - Verslag
Lilian Hak - Interview
Score 40 jaar!
Opties
Printer VersiePrinter Versie
VersturenVersturen

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy