Score
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
Loek Dikker  
  Albums  
Discografie  
  Tracks  
  Cinemusica Componisten Database  
  Database : Loek Dikker  
     
  Componist: Loek Dikker  
     
 
Loek Dikker
Naam: Loek Dikker
Geboren: 1944
Genre: Filmmuziek
   
Discografie  
 
     
Biografie
 

Loek Dikker werd geboren in Amsterdam op 28 februari 1944. Hij is actief als componist, pianist, dirigent en arrangeur. Hij heeft muziek geschreven voor het toneel, ballet, moderne dans, musicals en voor symfonieorkest. In 1975 richtte hij het Waterland Ensemble op waarmee hij regelmatig op tournee ging door onder meer de Verenigde Staten en Canada. In datzelfde jaar begon hij ook met zijn onafhankelijk platenlabel Waterland.

In 1981 schreef hij zijn eerste score en dit betekende meteen de start van een succesvolle carrière als componist, maar ook als muzieksupervisor, monteur en muziekproducer. Zijn score voor De vierde man van Paul Verhoeven won de prijs voor de beste Nederlandse filmmuziek van 1983. Dankzij deze score kreeg hij ook internationale bekendheid, hetgeen resulteerde in scores voor films in zowel Europa als in Hollywood. Sindsdien heeft hij gewerkt voor regisseurs als Matthew Chapman, James Dearden, George Sluizer en Eric Red.

In september 1990 ontving Loek Dikker het Gouden Kalf voor zijn bijdrage aan de Nederlandse filmmuziek van het afgelopen decennium. In maart 1992 ontving hij in Los Angeles de Saturn Award voor zijn score voor de film Body Parts. In 1994 verhuisde hij naar Californië en verbleef er enkele jaren. Toen hij weer naar Europa terugkeerde verdeelde hij zijn tijd tussen zijn woonplaats Los Angeles en Berlijn. Door de jaren heen heeft Loek voor tal van Duitse (tv)-films muziek geschreven.

In 1999 schreef hij de muziek voor Diva Dolorosa, de film die Peter Delpeut had samengesteld uit oude beelden van Italiaanse filmdiva’s uit de beginjaren van de Italiaanse film, begin vorige eeuw.

In 2002 ontmoette Loek regisseur Margarethe von Trotta voor wie hij de muziek schreef voor haar succesvolle film Rosenstrasse. Een jaar later werd de film op het filmfestival van Venetië vertoond. Weer een jaar later ontving Loek voor deze film de prijs voor de beste Europese filmmuziek op het filmfestival van Ravello in Italië.

De laatste jaren speelt Loek als vanouds pianojazz-concerten met zijn Waterland Ensemble. Daarnaast componeert hij nog steeds muziek voor concert, toneel en dans. Momenteel schrijft hij de muziek voor de stomme film Downhill (1927) van Alfred Hitchcock. Uitvoeringen van film en muziek staan voor 2006 op het programma voor het Gelders Orkest onder leiding van Jan Stulen.

Prijzen

1983 Silver Desk
Beste filmmuziek voor De vierde man

1990 Gouden Kalf
Voor zijn bijdrage aan de Nederlandse film

1992 Saturn Award
Beste filmmuziek voor Body Parts

2004 Ravello Cinemusic
Beste Europese filmmuziek voor Rosenstrasse

 
Filmografie
 
1981 Twee vorstinnen en een vorst
1982 Marie / Mevrouw Katrien / Mevrouw van der Putte
1982 De Amerikaanse droom
1982 The Hague
1983 De vierde man
1984 Friedliche Tage
1985 Het bittere kruid
1985 Passage: A Richard Erdman Sculpture
1985 Beeld voor beeld
1986 Slow Burn (tv)
1987 Iris
1988 Pascali’s Island
1988 Doppelstecker
1989 Dilemma
1989 De rijdende psychiater
1989 Just a Tool
1990 Een scherzo furioso
1990 Ich bin Elsa
1991 Body Parts
1991 Die Queen von Platte 8
1992 Nie wieder schlafen, nie mehr zurück
1992 Die Tigerin
1993 Forbidden Quest
1993 De tussentijd
1993 Prinzenbad
1993 Transluscent Goggles
1993 Op de fiets naar Hollywood
1994 Sporen in het zand (tv)
1995 The Babysitter
1997 The Escape (tv)
1997 Telling Lies in America (muziek slechts gebruikt voor trailer)
1998 Felice … Felice …
1998 The Commissioner
1998 Kinderland ist abgebrannt
1999 Diva Dolorosa
2000 De jonge wilden
2000 Schatkamer Rijksmuseum
2000 Liefje
2001 Bela Bela – Ik heb het leven nodig (tv)
2002 Führer Ex
2002 Science Fiction
2003 Rosenstrasse
2004 Casanova (tv)
 
   
Inhoud
 Inhoud

 Agenda
 Cd's Cinemusica
 Concerten
 In productie
 In roulatie
 Nieuws
 Archief
 Links
Score 141


Klik hier voor meer informatie


Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy