Score
 Startpagina
 Over Score
 Contact
 Zoeken
Abonnees
Gebruikersnaam

Wachtwoord
 Aanmelden
Cinemusica Database
Zoeken  
  Componisten  
A-Z  
Wouter van Bemmel  
  Albums  
Discografie  
  Tracks  
  Cinemusica Componisten Database  
  Database : Wouter van Bemmel  
     
  Componist: Wouter van Bemmel  
     
 
Wouter van Bemmel
Naam: Wouter van Bemmel
Geboren: 1953
Genre: Filmmuziek
   
Discografie  
Wouter van Bemmel website
 
     
Biografie
 

Wouter van Bemmel wordt op 22 september 1953 geboren in Amsterdam. De eerste registratie van muzikale activiteit betreft een jeugdfoto waar tegelijkertijd de piano en een ventieltrombone bespeeld worden, zonder een noot op papier, een houding ten aanzien van muziek die achteraf veelzeggend zou blijken te zijn voor het verdere verloop van de muzikale ontwikkeling. Wouter speelde trompet in het orkest van de middelbare school maar improviseerde al gauw liever geheel vrij in de kelder met klasgenoot en drummer Rob Verdurmen (die later bij het Willem Breuker Collectief kwam te spelen).

Tijdens de studiejaren (biologie, met name alles rond evolutie, menselijke geest en daarmee samenhangende wijsbegeerte) als bassist actief in eigen bands als De combo de nachtkaars (o.a. bij VPRO-radioprogramma’s en wilde oudejaarsnachtfeesten), Bigi futu (geheel vrije improvisatieavondjes voor verbaasd publiek) en SHARK (met een eigenzinnig maar nooit begrepen poprepertoire).

De trompet won het echter van de bas, want daarmee lag de weg open voor veel spelende bands als Paulo Passionato and the pennies from heaven, daarna de waarschijnlijk eerste autochtone latinband die namen als Cachao en andere Cubanen op hun repertoire hadden, de Big Bamboo Partytime Calypso Band – de kiemcel voor het latere Boulevard of Broken Dreams festival – en vooral ook de Houseband (met en van Peter Smid en Harry Hartholdt). Met deze band werd naast alle binnenlandse optredens en tv-shows ook veel in het buitenland opgetreden (o.a. de omstreden tournee in Argentinië).

Met de oprichting van het orkest Boulevard of Broken Dreams (door Gert-Jan Blom) begon het arrangeren voor orkest serieuze vormen aan te nemen, met name doordat de bezetting met zowel blazers als strijkers als ritmesectie voor vele experimenten aanleiding gaf. De instrumentale intro’s werden dan ook langer en langer ...... (niet geheel tot vreugde van de zangeressen, die uiteindelijk maar wat later het podium betraden om al te lang draaien met heupen en microfoon te vermijden). Kortom: het schrijven was echt begonnen.

Allereerst veel commercials (van Grolsch bier tot KPN-telefonie), maar daarbij bleek al gauw dat door velerlei commerciële belangen een beperkte dichterlijke vrijheid opgelegd werd.

Gelukkig dienden de eerste filmopdrachten zich al gauw aan (films van Heddy Honigmann) en al spoedig ook tv (VPRO-Villa Achterwerk, o.a. Dag Meneer de Koekepeer, meteen maar liefst 96 afleveringen, en De Drie Dikke Dames).

Ondertussen waren de podiumactiviteiten via de salsamuziek (o.a. Salsa d’Amsterdam en Bess met uitstapjes naar Curaçao en Cuba) naar de jazz verlegd: Future Shock (van Maarten van Norden), Vera Vingerhoeds & the Lazybones. Ook met deze bands vele tournees en cd-opnames. Voor opnamesessies en straatoptredens werd het blazersgezelschap Wind & Co opgericht, samen met Roland Brunt (nu bij De Dijk).

In de loop der jaren nam zowel het schrijfwerk als het aantal kinderen toe waarmee de uitvoerende muziekpraktijk steeds meer plaats maakte voor muziek-op-beeld maken, een eigen studio inrichten en weer later veel sporten voor de creatieve ruimte in het hoofd.

Voor tv nam het aantal opdrachten hand over hand toe (naast de VPRO ook voor Teleac / NOT, KRO), daarnaast een prijswinnende opdrachtfilm (Pieter–Rim de Kroon) en de eerste speelfilm liet ook niet lang op zich wachten (Tot ziens van Heddy Honigmann).

Vrije schrijfopdrachten voor het live radioschrijversprogramma De plantage (VPRO) waren een dankbare muzikale proeftuin. Ook voor ballet (o.a. tangochoreografie van Carolien Dokter met live-band van Carel Kraayenhof) en theater (o.a. Clip, regie: Mark Timmer), documentaires (o.a. De laatste overwinning van John Appel) en animatiefilms (o.a. Keepvogel van Wouter van Reek en vele films van Monique Renault) werd muziek gemaakt.

Voor een verdere opsomming van gedane zaken, het beluisteren van muziek en bekijken van beeldfragmenten wordt verwezen naar de website van Wouter van Bemmel:

www.woutervanbemmel.nl

                        

 
Filmografie
 
Films:

1989 Uw mening graag                                       
1990 Vier maal mijn hart                                            
1991 Verhalen die ik mijzelf vertel                  
1995 Tot ziens                                               
1996 De malle tennispet (tv)                                       
1996 De kersenpluk                                       
1998 De juiste maat (tv)                                             
2001 Vroeger bestaat niet meer (tv)               
2001 Prive (tv)                                                          
2002 Meissie Meissie (dansfilm)
2004 Lisa (tv)                                                            
2005 Anass
2005 Indermon (26.000 gezichten) 
2006 Van Gogh los    
2008 Animator  
2009 De Bankroet Jazz                                                      
                                                                                                               
Documentaires:

1992 Portraits                                                
1992 Meneer Emmens, 30 jaar op zoek naar evenwicht                                            
1996 De tijdmachine                                      
1999 Lied van verdriet
1999 In de beste families                                
2003 Max Velthuis                                         
2003 De laatste overwinning                           
2004 Wat mijn hart zingt                                
2004 Juliana, gewoon bijzonder                                 
2004 Bernhard, de prins met de witte anjer 
2004 Market Garden
2005 Huis te koop
2005 Meer dan een feestje
2007 Berendina
2007 It giet oan
2007 Portret van een Prins
2008 Frans de Jong
2009 Tussen de bomen
2009 Pieter 70
2009 Juliana, mevrouw Majesteit 

Animatiefilms:                          

1991 Boem-ja-ta-taa                                     
1991 Tipi                                                                
1991 Kleine Jan / Genghis Kahn                                
1993 Snow-fun
1995 Mister Proper                
1997 Water
1997-1998 Heremietje                                                
1998 850 Jaar Moskou                                             
1998-2002 Keepvogel 
1998-2003 Rekenverhalen                                         
1999-2000 Aart Appel en Krieltje                             
2000 De Kelten / Het Romeinse rijk / Het Ottomaanse rijk     
2000 Holy Smoke                                                     
2001 Carmen en ik                                        
2004 Annetje Lie 
2007 Cousu d’un fil noir
2008 Reverie d’un malou

Tv-series:

1989 De mottenballenshow                            
1990 O bit’re smart                                       
1991-1993 Dag Meneer de Koekepeer                     
1993 De man met de hoed                 
1994-1995 Wat gebeurt er later                                 
1995-1996 Primus I                                                  
1996 Ik Mik Loreland                                    
1996-1999 Hubertien en Willemien                            
1997-2003 Kramerije                                                
1998-2000 Kobie en Ko                                                
1999 Honnie en Ponnie                                              
1999 Pyajamarama
1999-2000 Puntje puntje
1999-2002 Buitenspelen
2000 Hier en daar een bui
2000-2001 Die man met die olifant                            
2000-2002 Bezoekuur                                               
2001 Kunstdiner
2001 Sinterklaasje …
2001 Olympiaplein-spelen
2001-2002 De schatkist                                            
2001-2003 Oma Hondje
2002 Wat is anders?                                      
2002 Vechten met de beer?                           
2002-2003 Leesdas, lettervos                                    
2002-2003 Podiumkunstjes
2005 Compozietzie                                        
2005 Woensdag wonderdag 
2005 Mystrix
2006 Sinterkerst   
2007 Stop de tijd
2008-2009 Knapper
2008-2009 Vandaag gebeurt het

Theaterregistratie (voor tv):

2001 Koning Midas                                       
2009 Op hoop van zegen                     











 
   
Sponsors
Intermezzo Media
Inhoud
 Inhoud

 Agenda
 Cd's Cinemusica
 Concerten
 In productie
 In roulatie
 Nieuws
 Oude nummers
 Pas verschenen
 Archief
 Recensies
 Links
Score 162


Klik hier om Score 162 gratis te downloaden.

Login: Redactie | Abonnees | Top Pagina


© 2005 Stichting Cinemusica | Website by RISQ Consultancy